Basisschool Outrijve-Kerkhove

Geschiedenis

Op zaterdag 7 september 2019 werd de school van Outrijve officieel geopend ! De Sint-Jan Berchmans Basisschool afdeling Outrijve werd inderdaad grondig verbouwd en vernieuwd. Laat me toe u eerst even mee te nemen terug in de tijd…

En dan gaan we terug naar de negentiende eeuw. Kort na de Belgische onafhankelijkheid had het platteland te kampen met een zware crisis. Als reactie op de armoede worden in verschillende gemeentes scholen met bijhorend klooster opgericht. In Outrijve is het de Congregatie van de Zusters H. Vincentius van Avelgem die een klooster en een school oprichten. In de archieven is er reeds in 1834 sprake van een klooster in Outrijve. Het kloostergebouw en het schoolgebouw zoals wij het kennen dateert volgens de archieven van 1905.

De zusters van de H. Vincentius Avelgem treden in 1954 toe tot de congregatie Zusters Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën Ruiselede. Het klooster en de school van Outrijve worden dus een deel van een grotere groep, met wortels over heel West-Vlaanderen.

In 1966 sluit het klooster in Outrijve… en in oktober 1971 wordt het kloostergebouw verkocht aan Jean-Pierre Labarque en Gertrudis Vanhuysse. Het schoolgebouw (hier achter ons) bleef wel eigendom van de zusters en werd op 1 januari 2001 in erfpacht gegeven aan de vzw School Outrijve. Deze erfpacht werd in 2004 overgedragen aan de vzw Katholiek Basisonderwijs Avelgem.

Het kloostergebouw wordt door de familie Labarque verbouwd tot woonhuis. Het wordt op z’n zachtst gezegd een verbouwing met veel kunstzinnige toetsen. Een deel van het gebouw en de tuin werd zelfs een tijdje omgetoverd tot praat-en eetcafé: de CIRK.

Naast het schoolgebouw bij het klooster bestond de school in Outrijve uit nog een tweede vestigingsplaats langs de Doorniksesteenweg, de vroegere gemeenteschool. Deze laatste vestigingsplaats werd in september 2006 verlaten en in juli 2007
afgebroken om plaats te maken voor een woonwijk: de Paul Demanstraat. En hoewel het leerlingenaantal op dat moment erg laag was, het was gezakt tot 60 kinderen, doordat alles in de Moerbeekstraat moest doorgaan, was de ruimte toch wel krap.

Een paar jaar later kampte de school echt met plaatsgebrek… want stilaan kende het leerlingenaantal opnieuw een lichte groei.
Er kon opnieuw een 2de klas voor de kleuters worden ingericht en daardoor moest de directie en de administratie zelfs uitwijken naar een container.

Er werden plannen opgemaakt om op de speelplaats een nieuwe vleugel op te trekken. Er zouden 2 extra-klassen, een turnzaal en een toiletblok komen.En net toen alles bijna klaar was om een bouwaanvraag in te dienen, kregen we van de familie Labarque de vraag waar niemand meer rekening mee gehouden had… de vraag of we niet geïnteresseerd waren om het kloostergebouw aan te kopen.

Met de architect en het schoolbestuur gingen we op verkenning… en na wat rekenen en berekenen kon het schoolbestuur het gebouw in 2012 aankopen. Door de aankoop kreeg de school de nodige ruimte. Op 1 mei 2012 kreeg de directie en de administratie er plaats en konden we onze container verlaten.

Vanaf september 2012 werd er (met eigen middelen én met de mankracht van Jean-Paul, onze klusjesman), één en ander verbouwd om in het nieuwe gebouw plaats te creëren voor de uitbreiding van de school.

Er werd plaats voorzien voor: een turnzaal, de voor- en naschoolse opvang, een klaslokaal, een zorglokaal, een leerkrachtenlokaal en vergaderlokalen. Van één van de ruimtes werd ook een overdekte speelplaats / afdak met fietsenberging gemaakt. Dit zorgde er tevens voor dat beide gebouwen (school en kloostergebouw) tot één geheel worden omgevormd.

Ondertussen bleef het kleuteraantal stijgen en waren we genoodzaakt om ook tijdens de zomer van 2013, opnieuw met eigen middelen en Jean-Paul, verbouwingswerken aan te pakken. De garage bij het kloostergebouw werd omgetoverd tot een grote kleuterklas. Het kleine klaslokaal werd een stuk ruimer en de administratie verhuisde naar de eerste verdieping. 

Ondertussen kreeg ons AGION-dossier voor een grondige verbouwing meer en meer vorm… maar de administratieve molen draait nu eenmaal niet zo snel. Tijdens de zomervakantie van 2017 was het eindelijk zo ver… de verbouwingen konden van start gaan. 

Het kloostergebouw werd gestript, stukken werden afgebroken en heropgebouwd, het sanitair blok werd afgebroken en vernieuwd, de speelplaats werd totaal vernieuwd… Een complete en grondige make-over. 

Op 1 september 2018 konden we de meeste lokalen reeds in gebruik genomen worden… maar de definitieve afwerking duurde toch nog het gehele voorbije schooljaar. Maar nu is de transformatie, ingezet door de aankoop van het kloostergebouw dan toch compleet. 

De school van Outrijve is eindelijk klaar voor z’n grootse opening en inzegening.